Tijm
- Jasmijn
- 6 apr
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 9 apr
Thymus vulgaris
Algemene informatie
Plantenfamilie | Lamiaceae (Lipbloemenfamilie) |
Andere (volks)namen | Tuimtijm, wilde tijm |
Waar groeit het kruid? | Tijm groeit het beste op droge, zonnige plekken. Je vindt het vaak in tuinen, op rotsachtige grond of langs wandelpaden. Het is een pioniersplant die zich vestigt op ruige, onbemeste grond. |
Bloeitijd | Van mei tot en met augustus |
Wanneer en hoe oogsten? | Oogst tijm wanneer de bloemen beginnen te bloeien, maar voor de meeste geur en kracht het liefst voor de bloei. Snijd de takken af boven de houtige delen en laat de plant verder groeien voor nieuwe oogst. |
Hoe drogen en bewaren? | Hang de takken rechtop om te drogen in een warme, goed geventileerde ruimte. Bewaar gedroogde tijm in een luchtdichte pot op een koele, donkere plek. Als de geur verdwijnt, is het tijd om nieuwe tijm te oogsten. |
Hoe herken je het? | Tijm heeft kleine, smalle, groene blaadjes met een aromatische geur. De bloemen zijn klein en meestal wit tot lichtpaars. De plant heeft een kruipende vorm en vormt een dichte mat van kleine takjes. |
Contra-indicaties of voorzorg | Tijm is veilig voor de meeste mensen, maar gebruik het met zorg bij maagzweren of andere darmproblemen. Raadpleeg een arts bij zwangerschap of gebruik van medicatie. |
Hoe gebruik je het? | Tijm is veelzijdig in gebruik:
|

Tijm (Thymus vulgaris) is zo'n kruid dat je waarschijnlijk in je keukenkastje hebt staan, maar waarvan je misschien niet weet hoe krachtig het eigenlijk is. Met haar kleine blaadjes en kruipende vorm zou je haar bijna onderschatten, maar vergis je niet: tijm is een oerkracht in het plantenrijk.
Al sinds de oudheid wordt tijm geassocieerd met moed, vitaliteit en kracht. Het woord 'thymos' komt uit het Grieks en betekent 'levensenergie' of 'ziel'. Romeinse soldaten baadden in tijmwater voor ze ten strijde trokken, en in tijden van ziekte werd het kruid gebrand om de lucht te zuiveren.
Werking van tijm
Tijm is een natuurlijk antibioticum en staat bekend om haar:
Antibacteriële en antivirale eigenschappen
Slijmoplossende werking bij hoest, verkoudheid en bronchitis
Spijsverteringsbevorderende werking, vooral bij zware of vette maaltijden
Versterkende invloed op het immuunsysteem
Een kopje tijmthee kan wonderen doen bij keelpijn of een beginnende verkoudheid. Ook als stoombad bij verstopte holtes of in een warm voetenbad werkt ze verzachtend en verwarmend.
Symboliek & innerlijke kracht
In mijn coaching en kruidenwerk staat tijm voor innerlijke kracht en actiebereidheid. Ze herinnert je eraan dat je meer in huis hebt dan je soms denkt, en helpt je om in beweging te komen, ook als het spannend is.
Ze moedigt aan om:
· Niet te blijven hangen in twijfel
· Met heldere energie te doen wat nodig is
· Te vertrouwen op je vuur van binnen
Tijm vraagt niet om terughoudendheid, maar juist om moedige stappen vooruit.
Natuurverbondenheid
Tijm groeit graag op droge, zonnige plekken. Ze houdt van eenvoud, van licht en lucht. Ze is een pioniersplant: dapper, vasthoudend en niet bang om zich te vestigen op ruige grond.
Misschien is dat ook haar les aan ons: zet jezelf in het licht. Ga aan. Laat zien wat er in je leeft.
Toepassing
Tijmthee bij verkoudheid of spijsverteringsklachten
Stoombad bij verstopte luchtwegen
Olie (tijm getrokken in olijfolie) als wrijfmiddel bij spierpijn of vermoeidheid
Keukenkruid: bij aardappelen, bonen, groenteschotels of als hartige toets in kruidenmengsels
Conclusie
Tijm is klein, maar vurig. Een bescheiden plant met een groot hart. Als je haar toelaat in je leven, nodigt ze je uit om te handelen, op te ruimen en helder te voelen wat jouw volgende stap is.
Een kruid om mee wakker te worden – zeker als je motivatie, richting of daadkracht kunt gebruiken.
Wil je dit kruid leren gebruiken?
Volg een kruidenworkshop van MIJN.kruidentuin. Daar leer je zelf met aandacht werken met kruiden als Zilverschoon, Brandnetel, Rozemarijn en Paardenbloem. En ontdek je wat bij jou past.
Verder kan je in mijn blog Kruiden Oogsten & Drogen meer lezen over het verzamelen en het drogen van kruiden.
Hier alvast een klein receptje met dit kruid:
Verkoudheidsstiller
Maak een thee van gedroogde tijmbladeren door 1 eetlepel tijm in kokend water te trekken voor 10 minuten. Voeg honing toe voor extra verzachting bij keelpijn.
Disclaimer: De informatie op deze pagina is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Gebruik kruiden altijd met aandacht en op basis van betrouwbare bronnen en gebruik alleen kruiden die je 100% zeker herkent. Raadpleeg bij twijfel, bij gezondheidsklachten of bij gebruik van medicatie altijd een arts of gekwalificeerde therapeut. MIJN.coaching is niet aansprakelijk voor schade of gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van informatie op deze website.
Comments